logotype Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

a

Acidobazická rovnováha

Termín acidobazická rovnováha označuje kombinaci mechanismů zabezpečujících, aby tělesné tekutiny (zejména krev) nebyly příliš kyselé ani příliš zásadité. Náš organismus funguje optimálně pouze tehdy, jsou-li tělesné tekutiny chemicky neutrální či příliš neutrální.

Adenozintrifosfát (ATP)

ATP je jediným možným zdrojem energie pro svalové buňky, pro výstavbu nových tkání, transport minerálů a odpadních látek v těle. Když tělo potřebuje okamžitý přísun energie pro rychlostní nebo silové pohyby, používá výlučně zásob ATP uložených v buňkách. ATP se slučuje s CP (creatinfosfát), přičemž vzniká velké množství energie. Tělesné buňky však mohou skladovat pouze 80 – 100 gramů ATP, což postačí tělu tak na 1 minutu chůze nebo 5 – 6 vteřin sprintu. Jakmile jsou zásoby ATP a CP vyčerpány, začíná se ve svalech jako vedlejší produkt rozpadu ATP hromadit kyselina mléčná (laktát). Tím zahajuje činnost aerobní systém.

adiPRENE®

Předností je materiál, který skvěle tlumí nárazy. V obuvi adidas se používá v oblasti paty. Má dlouhodobé tlumicí vlastnosti a zvyšuje pohodlí.

adiPRENE®+

Je lehký, dokonale pružný a citlivý materiál, který se v obuvi adidas používá v oblasti špičky. Podporuje odrazovou fázi a člověku dodává pocit dynamičnosti.

adiWEAR®

Je mimořádně odolná pryž, která nezanechává šmouhy. Používá se na vysoce exponovaných místech podešví sportovních bot adidas, aby se zabránilo jejich předčasnému opotřebení.

Aerobní práh (AEP)

Je rozdíl mezi aerobním a smíšeným pásmem a je charakterizován koncentrací laktátu okolo 2 mmol/l.

Aerobní zóna

Akupresurní body na podporu dechu:

Nejlepší jsou pro tento účel asi první a poslední bod dráhy plic. První bod je v oblasti asi 3cm pod koncem klíční kosti u ramene. Celá ta oblast je při silnějším tlaku citlivá a uvolňuje napětí a pomáhá k rozdýchání.
Druhý bod je u lůžka nehtu palce u ruky. Dá se na něj velmi dobře a silně tlačit pomocí ukazováčku a dá se to provádět oboustranně.

Amarant (laskavec)

Amarant – jeho vlastnosti – mu předurčují velký význam ve stravování u všech věkových kategoriích.

Anaerobní práh (ANP)

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

Běžecká encyklopedie

a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  w  x  y  z 

prohledávání Běžecké encyklopedie


inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků