logotype Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Amarant (laskavec)

Amarant – jeho vlastnosti – mu předurčují velký význam ve stravování u všech věkových kategoriích.

Co je to amarant

  • amarant patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny)
  • byl pěstován již starými Mayi, Aztéky a Inky, pro které byl posvátnou plodinou
  • pro svou vysoce výživnou hodnotu a nenáročnost při pěstování je nazýván plodinou třetího tisíciletí
  • obsahuje kvalitní bílkovinu, olej s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin, vlákninu a škrob
  • neobsahuje lepek

Obzvlášť důležitý je pro malé děti, bílkovina lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk a slouží k rozvoji duševního vývoje. Sportovcům a aktivně žijícím lidem přináší nejedno velké „plus“ – minerály (vyvážený přísun vápníku, hořčíku a železa), vitamíny (hlavně B, C, E) a nenasycené mastné kyseliny včetně squalenu spolu s kvalitní bílkovinou podporují růst svalové hmoty. Starším lidem laskavec pomáhá při regeneraci buněk a při látkové výměně, přítomna je i vláknina. Amarant neobsahuje lepek, a tak může tvořit součást moučných směsí pro bezlepkovou dietu, spolu s rýží, kukuřicí, jahlami, event. s pohankou.

Nízký glykemický index laskavce (GMI) podporuje vyrovnané a delší trávení, takže po něm člověk nemá tak rychle znovu hlad, což přivítají hlavně ti/ty kteří mají problém se svou hmotností. V neposlední řadě nás mile překvapí obsahem rutinu, látky, která pomáhá našim žilám uchovat pružnost.

Amarant poskytuje člověku, z hlediska potravy, dvojí užitek a to prostřednictvím semene (zrna), ale zároveň i jako chutná zelenina (listová část).

Pro botaniky a zahrádkáře pak něco o vlastní rostlině a její historii

Amarant pěstovali staří Aztékové, Inkové a Mayové jako svou základní potravinu, kterou nazývali „svatým zrnem“ a používali ji přírodní léčitelé i při svých rituálních obřadech. Nejvzácnější pro ně bylo zrno, které se dalo skladovat celoročně. Teprve před několika lety byl amarant znovu objeven jako obilí pro běžnou potřebu a od té doby je podporován širokou veřejností.

Amarant resp. jeho jednotlivé druhy rostou celoročně a rychle. Vyžadují přímý sluneční svit, jsou nenáročné na kvalitu půdy a odolné na sucho.Některé druhy se přizpůsobily kratšímu světlému dni i nadmořské výšce do 3500 metrů. Daří se jim optimálně v teplotním rozmezí 20 – 45 °C. Migrací obyvatelstva se adaptovaly na pásma subtropická i mírná.

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

Běžecká encyklopedie

a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  w  x  y  z 

prohledávání Běžecké encyklopedie


inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků