Recept na osobáček

Máme-li běhání opravdu rádi, chutná nám i každodenní tréninkový chléb. Proč si však občas nedopřát něco lahodnějšího... Co třeba závodní běžecký osobáček?
Já jsem tento oblíbený pokrm všech běžců okusil naposledy při půlmaratonu v Marktredwitz a chutnal o téměř 4 minuty lépe než ten předchozí. A nebyl jsem v tom ochutnávání sám; například další chebský běžec Vláďa Němec se zlepšil ještě o víc!
Pokud byste si tedy chtěli dát osobáček také, zde je receptura:
- Odřízneme vše nepotřebné, především dlouhé rukávy a vlasy – tím pádem se nám nemohou zbytečně nasáknout (plešatým se omlouvám, ale ti si musejí odříznout něco jiného)
- Větší kusy masa můžeme předem trochu naklepat, aby se nám potom s nimi lépe manipulovalo
- Po startu několikrát mírně promícháme pořadí, aby nevznikly nežádoucí usazeniny
- Plynule zahříváme až k bodu varu, čímž se postupně rozpustí všechny naděje soupeřů
- Protože jde o rychlý pokrm, nedrtíme krůčky příliš nadrobno, ale ukrajujeme spíše větší kusy
- Šikmé plochy vysmahneme v obou směrech co nejprudčeji
- Zbytečně nepodléváme, abychom neprodlužovali délku pečení (maso musí být řádně naloženo již den předem)
- V závěru zahušťujeme tempo, v pravidelných intervalech kontrolujeme pohledem stav pokrmu a bedlivě sledujeme minutovník
- Potom už jen podusíme zbývající soupeře a nakonec to pořádně osolíme
- Správně dokončený pokrm musí být čerstvý, stehýnka jsou jen středně prošpikována únavou, kosti a klouby nejsou křupavé
- Podáváme s několika druhy německých koláčů, s ovocem a kolou
- Osobáček nakonec řádně zapijeme pivem, což nám teprve umožní si jej dokonale vychutnat!
Vložit komentář