logotype Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Škola milostných chutí

Škola milostných chutí

Abych hned zpočátku umravnila možné představy, že tady teď budu popisovat Kámasutru, podotýkám, že název dnešního povídání je zároveň názvem kouzelné knížky, kterou mi před časem přivezl Miloš s tím, že ho v knihkupectví „cvrnkla do nosu" a že by se mi měla líbit.

Na obalu ji představují jako „Jemnou a něžnou oslavu jídla a přátelství", ale já bych šla dál: je to vášnivá obhajoba všech našich smyslů, jsou to přesvědčivé lekce Joie de Vivre, i když se jejich autorka narodila v americké Pasadeně. Je tam radost, smutek, láska, slzy, smíření, probuzení, je tam vůně, teplo, krásný jazyk, neobvyklé příměry, dojemné příběhy, vtip, je tam prostě ŽIVOT.

O čem to je? Byla jednou jedna smutná holčička, kterou opustil tatínek a maminka se po jeho odchodu zanořila do knih jako tuleň do vody. Holčička se tak nějak musela ujmout domácnosti, protože maminka vlastně jenom četla a četla a žila náhradní životy postav z knih, když nemohla žít ten vlastní. Holčička se naučila uklízet, prát... a naučila se vařit. I rozhodla se, že se pokusí maminku jídlem vylákat z jejího literárního úkrytu. Bylo to těžké, ale povedlo se.

Když holčička dospěje, miluje vaření natolik, že vaří ve vlastní restauraci, a co víc, učí vařit zájemce na kurzech vaření. Každý měsíc se v jednom pondělním večeru schází v Lilianině restauraci 8 studentů se svými osudy, strachy, obavami, těšením se, chutěmi... A Lilian jim ukazuje, jak vzrušujícím uměním může příprava pokrmů být. Jejich životy se pod vlivem chutí a vůní postupně začínají měnit...

Maličký předkrm

Víno bylo chladné a čisté a chutnalo jako květiny a sníh. Odešla do kuchyně a vrátila se s podnosem pokrytým kousky masa tenkými jako listy. „Prosciutto", odpověděla na jeho tázavý pohled. „S melounem. Uvidíš." Tom napíchl jeden kousek a dal si ho do úst. Chuť se mu na jazyku rozvinula, jako když se otevírá květ, jemná a sladká. Začal něco říkat a pak přestal a snažil se udržet na jazyku tu chuť, která se postupně rozpouštěla ve šťávu. Charlie ho pozorovala. „A teď k tomu vyzkoušíme trochu prosciutta." Vzala kousek melounu, obalila ho průhledným růžovým plátkem masa a podala mu ho. Chuť masa představovala slané zašeptání na pozadí hutné sladkosti ovoce. Bylo to jako léto v nějaké horké zemi, hladká kůže mezi Charliiným silným palcem a ukazováčkem. Následující doušek vína byl ostrý a osvěžující, jako když se člověk vynoří nad vodu, aby se nadechl. ...

Naklonil se blíž – ucítil prosluněné svahy, rozpálenou půdu, kamenné zídky. „Oregáno," řekl a otevřel oči. Charlie se na něj usmála a na vidličce mu podala porci špaget. Po sladkém melounu to byla chuť plná rudých záblesků a bodání papriky na jazyce, pod tím slaná vrstva škeblí jako uklidňující ruka, sametově měkké oregáno a těstoviny horké jako písek na pláži. ...

Už se vám sbíhají sliny??:-) Dobrou chuť!

Škola milostných chutí, Erica Bauermeisterová, vydalo nakladatelství JOTA.

________________________________________

Dana Škorpilová foto
  • přečteno: 7522/7476×

Hodnoť článek

4 z 5 hvězd lepší (14 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

Život kolem nás

všechny články Život kolem nás

Anketa – hlasuj i ty!

Vize pro rok 2017

Rok 2017 na sebe nedá dlouho čekat, Novoroční předsevzetí jakbysmet. Zatímco vize předpokládá dlouhodobost, Novoroční předsevzetí se vyznačují jepičím životem. Aby se Novoroční předsevzetí stalo prvním krokem k naplnění vize, je třeba si ho pořádně rozmyslet, i když znám spoustu lidí, kteří na druhou stranu tak dlouho přemýšlí a zvažují vše pro a proti, že než vše zváží, uteče pár let. Takže zvažujte pečlivě, ale dejte si časový limit na start. Jako nejlepší limit se jeví 1.1.2017, tak běžíme na to, co vy na to. Kterým směrem byste rádi v roce 2017 byli rádi, aby se ubírala vaše vize 2017?

Zlepšení či udržení zdraví37
Zlepšení nebo udržení fyzické kondice96
Více času na sebe11
Více času na rodinu6
Více času na přátele2
Více času na sebe a na rodinu11
Být víc sám (sama) sebou32

kde se diskutuje

  • Běhání v zimě a mrazu se není třeba bát! Šest zásad pro běhání v zimě a mrazu : nemáte někdo zkušenost s během maratonu v zimě ? »
  • Čtyřicet důvodů, proč milovat běh : Zdravím Vás, běh a celkově cvičení je super věc. Velmi zajímavé jsou nově objevené spojitosti běhu…»
  • Být zdravý a v kondici. Koho a co všechno to v našem životě ovlivňuje. Cooperův test. Čtrnáctý tip Běžecké školy pro váš lepší běh : V tabulke muži 30 – 39 let, průměrný, je chyba (1900 – 1299 m), spravne ma byt 1900…»
  • Ještě jednu písničku … a tuhle taky musím : Já jsem tak poctivý (čti: zblblý :-)), že jsem dělal kliky už i o půl druhé v noci ... :-) »
  • Běžecký tréninkový plán Miloše Škorpila na třetích 13 týdnů běžeckého roku. Čtvrtletní zaměřovací trénink na maraton : Pán Škorpil, v tomto pláne odporúčate bežať dlhý beh na úrovni 82 % TF max. (okrem rozklusu a…»

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků