logotype Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Současná paleo dieta

Současná paleo dieta

Aby bylo hned na začátku jasno: žádná dieta mi nesmí do domu, a nějaká neandrtálská, ta už vůbec ne! Na druhou stranu, proč si nepřečíst, proč se neseznámit s tím, čím se podle dnešního člověka živili lidé v paleu?

Knihy, jako Současná paleo dieta, řadím do stejné přihrádky, jako Born To Run, tedy do přihrádky, kdy člověk na základě „výpravy do minulosti" hledá své kořeny, v tomto případě se snaží dopátrat, čím se člověk živil v době palea, tedy téměř na počátku své existence. Čím se živil, co dělal, co mu dodávalo energii a sílu k tomu, aby přežil a žil.

Loren Cordain, celosvětově uznávaný odborník na paleolitickou dietu, působí jako profesor na katedře zdravovědy a sportovních studii na Colorado State University. Pořádá pravidelné přednášky po celém světě a publikuje v uznávaných mezinárodních novinách a časopisech. Je autorem knihy Paleo dieta – Moderní verze pravěké stravy a paleo diety pro sportovce.

Popravdě, spíš výše uvedený text v rámečku mě „donutil" si knihu Současná paleo dieta vzít a odnést domů, než to, že Paleo dieta dělá zázraky či Zhubněte a zlepšete si zdraví stravou, na kterou jsme geneticky naprogramováni, což jsou slova, jimiž na přebalu loví tato kniha svou kořist – čtenáře.

Proč ta skepse? Proč to dopředné odmítání něčeho, co jsem dosud nepoznal? Nejspíš proto, že nevěřím na zázraky a ta strava, co se dnes člověku v obchodech či jinde nabízí, má k té, co měl k dispozici člověk v době palea, velmi daleko – nějakých pár miliónů let.

Ale pojďme konečně z knihkupectví domů, zapalme si krb a ponořme se do doby palea. No jo, ale znal člověk v té době již oheň, a znal jeho pozitivní účinky na úpravu stravy, tedy minimálně ty chuťové? Tak necháme raději krb krbem, prostě se pohodlně usalašíme v křesle a jdeme si číst.

Jak se naše stravování zvrhlo a co s tím můžeme dělat

„Tak to by mě fakt zajímalo“, říkám si, když se dostávám k této kapitole. Nalévám si sklenici čisté vody a nořím se do lidské historie, tedy spíše prehistorie. Jsem do knihy vtahován stále víc a víc. Začínám si představovat, jak si musím každé sousto na přírodě doslova vydobýt: lezu po stromech, abych se dostal k oříškům a různým plodům, plazím se po zemi a hledám jedlé kořeny a houby (to mi zůstalo do dneška), házím po drobných hlodavcích kameny, abych měl maso, rukama lovím ryby… prostě pro každé sousto, které mi dodá energii pro další život, které dodá energii mým druhům, mým družkám, mým dětem, musím něco udělat a řeknu vám, musím se hodně ohánět, hodně hýbat, abych přežil!

Ostatně není vůbec náhoda, že se postupně, poté co přelétnu bohatý seznam různých paleo receptů, dostávám ke kapitole: Paleo cvičení.

Paleo dieta

Jo tak tuhle dietu, sestávající z kvalitního, plnohodnotného jídla, založenou na surovinách a ne na průmyslově zpracovaných produktech, když je k ní navíc naordinován pohyb – můžu a dokonce nemám problém ji doporučit dalším. Já si jdu zatím studovat její sestřičku Paleo Dieta, též od Lorena Cordaina, což je vlastně paleo kuchařka obsahující více jak 150 receptů na paleo snídaně, obědy, večeře, občerstvení a nápoje. Jak tak koukám, budu muset číst s ubrouskem, neboť sliny začínají téct.

Obě knihy vydalo nakladatelství Ikar

Co na to Dana

paleo jak má být

Tuhle jsem vykládala v jedné z firem, se kterou jako Běžecká škola spolupracujeme, o jídle a jeden z účastníků workshopu to shrnul slovy: „Takže vy jedete paleo!“. Ohradila jsem se s tím, že na to, abych doporučovala konzumaci opravdového jídla namísto výrobků s 355 různými složkami, barvivy, ochucovadly, konzervanty, přírodně identickými aromaty a já nevím čím ještě, nemusím nutně „jet paleo“, ale upřímně – toto je asi hlavní poselství, které bych chtěla, aby si z knížky lidé, kteří (ještě) „nejedou paleo“, vzali.

Osobně jím spíš primal než paleo (primal připouští oproti paleu i neupravované tučné mléčné výrobky) a rozhodně nejsem nijak striktní, ale hlavní zásady obou těchto výživových směrů, které hledají inspiraci v daleké minulosti, bych doporučila všem, kdo chtějí být zdraví, silní, nechtějí trpět poklesem výkonnosti dopoledne i odpoledne díky inzulínovým výkyvům, a chtějí předejít tzv. civilizačním chorobám. Jestli si o paleu chcete v češtině přečíst fundovanou knihu, Cordain je „klasika žánru" a jeho knihy by měly být povinnou literaturou.

Skončím s autorem jednoduchou výzvou:
„Tak do toho, zkuste to – jen jednou! Zkuste jen jeden den nejíst nic jiného než čerstvé ovoce, zeleninu a libové maso. Nebudete mít hlad. Snězte těchto potravin, co hrdlo ráčí – najezte se dosyta. Mohu vás ujistit, že nebudete trpět nedostatkem vitamínů nebo minerálů – naopak, budete mít všechny živiny, co potřebujete. Posuďte sami – uvidíte, jak se budete cítit, až se druhý den ráno probudíte.“

Miloš Škorpil foto
Současná paleo dieta Současná paleo dieta

Hodnoť článek

5 z 5 hvězd líbí se mi (18 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

Petr Novýk | 9. 2. 2015 11.46 hod. | 159.245.16.xxx
Tak tady už ta "paleo mánie" začala taky? :-(((
Vůbec nemám nic proti zásadě, jíst průmyslově nezpracované potraviny apod. Ale všechno zdůvodňovat tím co dělal nebo nedělal pračlověk mi přijde fakt uhozené.
1) to že jsme se vyvinuli z opice = evoluční teorie = teorie je to proto, že není vědecky dokázaná. Takže je otázkou jestli kdy nějaký pračlověk vůbec existoval.
2) i kdyby ano, tak podmínky byly úplně jiné než dnes. A hlavně pralidé rozhodně neměli jako základ jídelníčku maso. To se podařilo ulovit opravdu vyjímečně.
3) lidé si z palea přeberou to, že mají jíst hlavně maso, ale už tak nedbají na jeho kvalitu. V mase a hlavně tuku bývá to nejhorší z celého zvířete jako antibiotika apod. Proto je potřeba jíst maso domácí nebo bio – a kdo na to má. To stejné vejce, zelenina...
Možná by bylo dobré nepropagovat žádnou dietu. Tak jak je teď moderní paleo, tak byla ještě nedávno strava netučná. A dnes ti stejní odpůrci masa a tuku najednou s jistotu ví, že paleo je to správné a zahrnou nás spoustou důkazů...
Přeci správné stravování není zase takový problém jak z toho lidé dělají. Jíst kvalitní, co nejméně zpracované potraviny A hýbat se. Na to přeci nepotřebuji žádné studie, knihy a už vůbec ne rady od polopic.

martin | 17. 1. 2015 21.49 hod. | 77.240.103.x
Paleo je super, každý den grilovačka mamuta, proložim to sem tam tou bylinkou, a zapiju zkvašenou limčou z bobulí.

momina | 6. 1. 2015 20.03 hod. | 185.22.125.xxx
...krásně se to vše čte...ale když máte odoperovaná z 1/3 střeva trpící chronickým zánětem se zúženou průchodností, jste mnohdy rádi za rozvařenou bílou rýži či starý suchý bílý rohlík , prostě lehce stravitelné sacharidy a na nějaké paleo či racionální stravu či makrobiotiku ani v duchu nepomyslíte ,s vděkem se obratíte ke všemu, co lze sníst bez zhoršení zdravotního stavu a aspon trochu k dodání energie...a mnohdy i jako nutný prostředek k "přibrání" či udržení hmotnosti...kdo nepoznal ,asi těžko pochopí...je to mnohdy niterný boj jako v dlouhém běhu, vysilující, ale ve finále obohacujcí ,vždy malé vítězství ...a tak běhejme a stravujme se pro zdraví dle individualních potřeb...každý jsme jiný, máme jiné potřeby, jsme jinak "degene"...

Wolf | 5. 1. 2015 13.26 hod. | 62.240.181.xx
Je mi 53 let, bývalý středotraťař. Po ukončení VŠ jsem se "projedl" na cca.92 kg z původních 64 kg. Ať už jsem amatérsky sportoval nebo ne, přibíral jsem 1kg ročně. K tomu úměrně stoupal krevní tlak. V pase 106cm. Katastrofa.
V březnu 2014 se mi náhodou dostala do ruky kniha "Jídlo na prvním místě" (něco jako Paleo). Mou ženu i mě velmi zaujala a od 1.4.2014 jsem najeli na stravování dle této knihy. Pro mě nastal jeden z největších zázraků v životě. Hubnul jsem zhruba 1kg/týdně, bleskově mizel viscerální tuk a cm v pase.
Když váha klesla pod 78kg, začal jsem přemýšlet o tom, že bych začal znovu běhat. Zkusil jsem to – šlo to.
Dnes mám cca.70 kg, v pase 82cm a tlak 105/70. Opakované výsledky rozboru krve perfektní. Jsme schopen souvisle uběhnout 15km. Zázrak. Největší problém mi činí běhat POMALU! Někde mám pořád vzpomínky na mládí a rychlé tréninky. Teď se učím běhat pomalu, HR do 140 a kadenci nad 170.
Netrápím se hlady, jím dosyta. Pouze nejíme jakékoliv výrobky z mouky, cukr, mléčné výrobky a rostlinné oleje. Nic co má složitou etiketu. Můžu jen doporučit.

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

seriál Knížka, která mě zaujala

Běžecká strava

všechny články Běžecká strava

Anketa – hlasuj i ty!

kde se diskutuje

  • Pět možností jak v létě trénovat a připravit se na podzimní běžecké závody, když se vám zrovna nechce běhat : Hedviko, záleží na tom, jak do sebe šijete :), ale každopádně bych řekl, že hodina fitboxu vydá za…»
  • Pět možností jak v létě trénovat a připravit se na podzimní běžecké závody, když se vám zrovna nechce běhat : Dobrý den jak je na tom hodina fitboxu prosím ? děkuji »
  • Jak se vrátit do běžeckého tréninku po pauze trvající 4 – 6 týdnů : Míšo, lehká chůze by mohla pomoc, se sporty je to bída, ale mohlo by pomoci veslování na veslařském…»
  • Jak se vrátit do běžeckého tréninku po pauze trvající 4 – 6 týdnů : Zdravím, mám natržená svalová vlákna na bérci, nemůžu tedy pokračovat v tréninku na půlmaraton a…»
  • Vápník – proč nám chybí a co to s námi dělá : Dobre jste zpracovani systemem,mak ma napr.10krat vice vapniku nez kravske mleko,dale vsechny druhy…»

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků