logotype Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Udělejte si energetické tyčinky sami!

Udělejte si energetické tyčinky sami!

Přečetli jste si někdy složení na obalu energetických tyčinek, které jste dostali ve startovním balíčku na závodech? Kolik cizích slov, kterým jste vůbec, ale vůbec nerozuměli, tam bylo? Vsadím se, že docela dost. Osobně si říkám, že tolik „dobrého" snad ani nemusím, a vy taky ne! Jestli jste stejného mínění jako já a nebojíte se přiložit ruku k dílu, čtěte dál.

Tento článek vyšel na Běžecké škole 24.2.2015

Většina průmyslově vyráběných tyčinek (těch sportovních i nesportovních) je vážně dost nezdravých. Obsahují z větší části rafinovaný cukr a ztužený tuk, a když hlásají na obalu, že jsou bez cukru, jsou většinou „zdravě" oslazeny umělými sladidly, které tedy rozhodně zdravé nejsou. Tak co s tím, když občas nějakou tu tyčku prostě chcete? Udělejte si vlastní!

Když do nich dáte sušené ovoce, nebudete muset přislazovat, ořechy a semínka dodají minerální látky, vitamíny a aminokyseliny, které jsou důležité pro svalovou regeneraci. Nebudete po nich mít (na rozdíl od těch průmyslově vyráběných) tak brzo hlad vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a obsahu zdravých mastných kyselin, které zbrzdí rychlý nárůst (a následný propad) cukru v krvi, a hlavně – bude v nich jen to, co do nich dáte, a nic jiného, co nechcete! Ale bacha – rozhodně bych neradila ani tyhle rozhodně zdravější varianty průmyslově vyráběných tyčinek jíst po kilech a jako mls „jen tak“, jsou myšleny jako zdroj energie před/při/po sportu nebo dlouhých výletech.

Tak a teď do práce: udělejte si třeba „maratonskou" tyčinku. Budete potřebovat:

  • 125 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 150 g datlí bez pecek, nasekaných
  • 150 g sušených brusinek
  • 100 g strouhaného kokosu

Předehřejte troubu na 160 stupňů. Na plech nasypte ořechy a strčte je na 10 minut do trouby, pak je nechte vystydnout. Pravoúhlou formu na pečení (plech) vyložte potravinářskou fólií, navlhčete ji (jde to sprayem na pečení). Do kuchyňského robotu nebo mixéru dejte všechny ingredience včetně ořechů, rozdrťte je. Přidejte lžíci vody a mixujte dál, do konzistence lepivé hmoty. Tu pak postupně rozetřete na plochu pečící formy. Dejte na hodinu do lednice, pak nakrájejte na kousky. Z této gramáže byste měli mít (podle velikosti) asi 16 tyčinek, z nichž každá bude obsahovat 130 kcal, 15 g sacharidů, 2 g vlákniny, 2 g bílkovin, 8 g tuku. Když je budete uchovávat v lednici v potravinářské fólii a nebudete je chodit uždibovat, vydrží vám docela dlouho!

Jestli vám ta maratonská připadá taková nějaká „hubená“, můžete si udělat hutnější:

  • 50 g lněných semínek (zlatých nebo hnědých, nebo můžete pro barevný efekt smíchat)
  • 25 g chia semínek
  • 50 g ovesného šrotu, příp. mletých ovesných vloček
  • 125 g kešu oříšků, nasekaných
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g sušených třešní, nasekaných
  • 26 datlí nasekaných
  • 1/8 lžičky skořice
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 25 g proteinového prášku s vanilkovou příchutí
  • 25 g kakaa
  • 5 polévkových lžic nebo podle chuti medu, nejlépe v bio kvalitě nebo domácího
  • špetka soli

Příprava je úplně stejná jako v předchozím případě, kromě tepelné úpravy ořechů. Všechny ingredience smícháte v kuchyňském robotu nebo mixeru na lepivou hmotu, je-li potřeba, přidejte trochu vody. Rozetřete na plech (nebo do hranaté pečící formy či pekáče) vyložený navlhčenou potravinovou fólií do tenké vrstvy, dejte na hodinu do lednice, pak nakrájejte na proužky (tyčinky). Uchovávejte v lednici, měli byste mít také cca (podle velikosti) 16 tyček, každá o obsahu: 257 kcal, 45 g sacharidů, 7 g vlákniny, 6 g bílkovin a 9 g tuku.

Recepty na tyto tyčinky jsem našla v německém vydání Runner’s Worldu a osobně jsem je nedělala, takže budu ráda, když si ve vašich komentářích přečtu, jak vám chutnaly!

Dana Škorpilová foto
  • přečteno: 13982/12975×

Hodnoť článek

5 z 5 hvězd líbí se mi (30 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

seriál Danin (běžecký) deníček

Běžecká strava

všechny články Běžecká strava

Anketa – hlasuj i ty!

kde se diskutuje

  • Všechny, co se hýbou pro zdraví by měli zkásnout, nebo rovnou zbásnout! : Samozřejmě ze vším souhlasím. Kde jsou ty zlaté časy co jsem při běhu nikoho podobně postiženého za…»
  • Svaly a spalování tukových polštářů. Den, kdy si zaběháte, je svátkem pro vaše tělo : Pavle, díky za tvůj příběh, jsem moc rád, že ti běh pomohl vrátit se do života a měl bych na tebe…»
  • Svaly a spalování tukových polštářů. Den, kdy si zaběháte, je svátkem pro vaše tělo : Před rokem (krátce po 50tce) mi byla diagnostikována cukrovka. Předcházející (nejen) několikaleté…»
  • Úrazy Achillovy šlachy. Prevence a jejich léčení : Dovoluji si informovat / nemohu radit /o zlepšení stavu mých problémů s tendinozou Achil.šlach ze…»
  • Jaroslava Grohová: Prvního běhu v Běchovicích jsem se zúčastnila načerno : Váš článek mi udělal velkou radost, paní Grohová je skvělá trenérka a obdivuhodný člověk! »

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků