logotype Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Rubrika Běžecká strava

Ořechová láska, aneb protřepat, zamíchat!

Ořechová láska, aneb protřepat, zamíchat!

Co se týče jídla, mám poměrně hodně úchylek. Některé jsou běžné, jiné jsou poněkud podivné, a některé jsou – nebojím se použít to slovo – přímo obskurní. Má vřelá láska k ořechům, mandlím…

Dana Škorpilová, 5. 12. 2016

Datlová tyčinka s mladým ječmenem, novinka na e-shopu Běžecké školy!

Datlová tyčinka s mladým ječmenem, novinka na e-shopu Běžecké školy!

Nedávno jsme měli zajímavou schůzku s Martinou Sýkorovou, která se víc jak 15 let intenzivně zabývá alternativní medicínou. Ve své praxi používá mj. i mladý ječmen, o jehož pozitivních účincích je…

Dana Škorpilová, 24. 11. 2016, 1 komentář

Specifika běžecké výživy v zimě

Specifika běžecké výživy v zimě

Většina lidí vám řekne, že běhá proto, aby se nemuseli omezovat v jídle. Takže by se mohlo říci, že zabývat se nějakou speciální běžeckou výživou, nebo dokonce nějakou speciální běžeckou výživou pro…

Miloš Škorpil, 22. 11. 2016, 5 komentářů

Tuky, zdroj běžecké energie na zimu. Máte obavu ze zimy a chladu? Namažte si

Tuky, zdroj běžecké energie na zimu. Máte obavu ze zimy a chladu? Namažte si

Selský rozum praví v jídle a v pohybu hledej zdraví. S velkým zadostiučiněním sleduji rehabilitaci tuků. Proč bych to nepřiznal, mám z toho velkou radost, když si vzpomenu na roky, kdy jsem je bránil…

Miloš Škorpil, 26. 10. 2016, 4 komentáře

Hubnutí – zákeřná nemoc, která jednou vyhubí lidstvo

Hubnutí – zákeřná nemoc, která jednou vyhubí lidstvo

Člověk se bojí všeho neznámého, bojuje s různými nemocemi. S těmi, které tu jsou s ním na Zemi po celou dobu, jen je dříve neuměl pojmenovat, i s těmi, které umí pojmenovat již dávno, ale proti nimž…

Miloš Škorpil, 6. 10. 2016, 15 komentářů

Patnáct odpovědí na nejčastější otázky o hubnutí. Rozhovor s expertem na výživu Ivanem Machem

Patnáct odpovědí na nejčastější otázky o hubnutí. Rozhovor s expertem na výživu Ivanem Machem

„Jak zhubnu na břiše? Proč mi jako první zhubnou prsa? Proč mám nejvíce tuku na bocích? Mám si počítat kalorie? Vyřadit pečivo? Jak se zbavím chuti na sladké?" ...na všechny tyto otázky (a i na…

bezeckaskola. cz, 2. 10. 2016, 2 komentáře

Jídlo versus pohyb aneb není dobré se ani uběhat, ani ujíst k smrti

Jídlo versus pohyb aneb není dobré se ani uběhat, ani ujíst k smrti

Není žádným tajemstvím, že většina lidí se hýbe proto, aby nemusela řešit jídlo, tedy aby se mohla dobře najíst. Každý z nás si však to dobře najíst představuje jinak. To jiné vidění světa jídla je…

Miloš Škorpil, 6. 8. 2016, 2 komentáře

Vliv výživy na oddálení únavy. Šest triků, jak se vypořádat s únavou při běžeckém tréninku

Vliv výživy na oddálení únavy. Šest triků, jak se vypořádat s únavou při běžeckém tréninku

Více kalorií přivedených do těla sportovce ze stravy by zákonitě mělo znamenat více energie. Tato úměrnost však vždycky neplatí, zvláště když tuto energii chceme využít v určitém časově omezeném…

Miloš Škorpil, 2. 8. 2016, 1 komentář

Trávicí problémy běžců. Co je za tím, když je vám blbě od žaludku

Trávicí problémy běžců. Co je za tím, když je vám blbě od žaludku

V průběhu běhu se mohou objevit obtíže v horní i dolní části zažívacího traktu zahrnující tzv. reflux (strava se vrací ze žaludku do jícnu), říhání, podráždění žaludku a zvracení (horní část) nebo…

Miloš Škorpil, 31. 7. 2016

Pitný režim běžce. Nečekejte s napitím až na žízeň! Co to je hyponatrémie

Pitný režim běžce. Nečekejte s napitím až na žízeň! Co to je hyponatrémie

Běžec nesmí pít ze žízně – měl by být trvale nasycen vodou. Běžec by měl pít vždy s chutí. Přidání různých chutí vede k větší konzumaci nápoje než pití samotné vody (optimální je, když nápoj má…

Miloš Škorpil, 27. 7. 2016, 9 komentářů

Jídlo, stravování. Podle jídla poznáme co jsme

Jídlo, stravování. Podle jídla poznáme co jsme

Čím se nakrmíš, je jedno, hlavně aby ti to dodalo energii pro život, byl jsi spokojený, klidný a šťastný. Ideální by bylo, kdyby šlo zajistit, aby všechny bylo možno nakrmit tak, že budou sytí a…

Miloš Škorpil, 20. 7. 2016, 2 komentáře

Deset tipů na moderní sportovní stravování běžců a běžkyň

Deset tipů na moderní sportovní stravování běžců a běžkyň

Otevřete jeden časopis, tam vám radí tohle. Otevřete druhý časopis, tam vám zase radí, že bez toho, abyste si vzali tenhle produkt, nemá ani cenu si stoupat na start. Stejně jako se firmy vyrábějící…

Miloš Škorpil, 5. 7. 2016, 19 komentářů

Laktát, palivo pro naše svaly, srdce a mozek

Laktát, palivo pro naše svaly, srdce a mozek

Za posledních přibližně 25 let zažívá věda v oblasti tvorby a využití energie při běhu respektive sportovním výkonu, nové paradigma, kdy vznikají stále nové koncepty a vysvětlení, jak tělo vlastně…

bezeckaskola. cz, 24. 6. 2016

Sacharidy! Můžete se třeba přetrhnout, ale pokud každé vaše jídlo obsahuje převážně sacharidy, pak zapomeňte na hubnutí

Sacharidy! Můžete se třeba přetrhnout, ale pokud každé vaše jídlo obsahuje převážně sacharidy, pak zapomeňte na hubnutí

Když ze všech stran slyšíte: sacharidy, sacharidy, sacharidy, jedině sacharidy jsou to pravé, co vám dopomůže k rychlým výsledkům, není pak divu, že je začnete ve své výživě upřednostňovat před…

Miloš Škorpil, 21. 6. 2016, 7 komentářů

Jste tím, co jíte a to i při sportování

Jste tím, co jíte a to i při sportování

Největší nebezpečí u amatérských sportovců je rychlý přechod na nový tréninkový i stravovací režim po zimní sportovní pauze, říká jeden ze zakladatelů Aliance výživových poradců ČR Ivan Mach, který…

Martin Ježek, 13. 6. 2016, 2 komentáře

Chytají vás křeče? Vyzkoušejte jako prevenci proti nim zavařené okurky

Chytají vás křeče? Vyzkoušejte jako prevenci proti nim zavařené okurky

Když kdysi psal Tomáš Velecký, jak si zprasil na maratonu v Helsinkách žaludek močáky (naloženými okurkami) a jak klouzal po zbytcích okurek, které jeho souputníci vysáli a vyplivli, kroutil jsem nad…

Miloš Škorpil, 9. 6. 2016, 2 komentáře

Vitamíny a minerály je třeba doplňovat před i po závodě

Vitamíny a minerály je třeba doplňovat před i po závodě

O tom, že naše strava má být bohatá na přísun vitamínů, minerálů a stopových prvků se se mnou asi nebude přít nikdo, ať už je zapřísáhlým masožroutem, zeleninožroutem, vegánem, či vegetariánem či…

Miloš Škorpil, 5. 6. 2016, 3 komentáře

Běhání, jídlo a pití, to je to, oč tu běží

Běhání, jídlo a pití, to je to, oč tu běží

Běhám, abych se mohl najíst a nemusel si v jídle odpírat. Běhám, abych byla holka jako lusk a jako fík, zase je v tom to jídlo. Takže se na něj pojďme podívat trošku víc.

Miloš Škorpil, 25. 5. 2016, 4 komentáře

Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími

Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími

Už vidím, jak protahujete obličej a říkáte si: „Doteďka jste do nás cpali samé špagety a najednou je to špatně?!" V současné době se ve světě prosazuje koncept anglicky nazývaný Train low,…

Miloš Škorpil, 23. 5. 2016, 23 komentářů

Jirka Homoláč je obrovský běžecký dříč

Jirka Homoláč je obrovský běžecký dříč

Dejme nyní slovo i věhlasnému trenérovi, aby zhodnotil přístup Jiřího Homoláče k běhání. Pokračování článku o cestě Jiřího Homoláče za olympijským snem

Jiří Šoptenko, 22. 4. 2016, 3 komentáře

Jak se stravovat ve dnech před maratonem, půlmaratonem či ultramaratonem

Jak se stravovat ve dnech před maratonem, půlmaratonem či ultramaratonem

Zapamatujte si tři zlatá pravidla: 1. Před vlastním závodem a během závodu nezkoušejte nic nového! 2. V posledním týdnu před maratonem jezte to, na co jste zvyklí, co jste jedli v celém přípravném…

Miloš Škorpil, 19. 4. 2016

Deset tipů pro optimální stavování běžců a běžkyň

Deset tipů pro optimální stavování běžců a běžkyň

Mnozí běžci a běžkyně vyhazují zbytečně peníze za speciální výživové doplňky, přičemž by jim naprosto stačilo 3 – 5 jídel obsahujících vyváženou stravu, s převážnou mírou konzumace surovin…

Miloš Škorpil, 15. 3. 2016, 6 komentářů

Osobní zkušenost s obsahem knihy PORTABLES a recept na Gabčiny raw kostičky

Osobní zkušenost s obsahem knihy PORTABLES a recept na Gabčiny raw kostičky

Ke knížce PORTABLES jsem se dostal úplně náhodou, když jsem se svým trenérem Milošem ladil taktiku na maraton v jedné pražské kavárně.

Milan Š, 15. 12. 2015, 2 komentáře

Ne tuky, ale rafinované sacharidy způsobily epidemii obezity!

Ne tuky, ale rafinované sacharidy způsobily epidemii obezity!

Dosud prosazovaná výživová „pyramida" s maximem energie z rafinovaných sacharidů se ukazuje jako chybná, přinejmenším vědecky nepodložená. Doporučení průměrným občanům, aby jedli stravu s…

Ing. Ivan Mach CSc., 1. 12. 2015

Běhání – alkohol – kafe – jde to k sobě?

Běhání – alkohol – kafe – jde to k sobě?

Končící rok se vyznačuje oslavami, kdy se vypije nejedna sklenice piva, nejedna sklenička vína, nejeden frťan něčeho silnějšího a také nejedna káva, abychom vydrželi pít déle, nebo káva se solí,…

Miloš Škorpil, 12. 11. 2015

Výživa běžce a běžkyně. Její aspekty a vliv na výkon a zdraví. 28 složek výživy, které byste neměli ve svém běžeckém jídelníčku opominout

Výživa běžce a běžkyně. Její aspekty a vliv na výkon a zdraví. 28 složek výživy, které byste neměli ve svém běžeckém jídelníčku opominout

Pozor, běžče či běžkyně, sportovní výživa je speciální odvětví výživy, které je v mnoha ohledech od běžné výživy na hony vzdálené. Sportovní výživa má svá specifika, ale zase tak moc se od běžné…

Miloš Škorpil, 15. 10. 2015, 7 komentářů

Portables. Čerstvě připravené jídlo, po kterém se sportovci můžou utlouct

Portables. Čerstvě připravené jídlo, po kterém se sportovci můžou utlouct

Ve světě sportu plném tyčinek, želé a gelů, které údajně zlepšují výkon, jsou podomácku připravená jídla revoluční myšlenkou. Když fyziolog Allen Lim pracoval pro profesionální cyklisty, zjistil, že…

Miloš Škorpil, 24. 9. 2015, 3 komentáře

Pozitivní význam tuků na vytrvalost i pro toho, kdo chce zhubnout

Pozitivní význam tuků na vytrvalost i pro toho, kdo chce zhubnout

Tuk je zdravý. Čím větší podíl tuků ve stravě, tím lépe se jej naučíte spalovat. Spalováním tuků zvyšujete vytrvalost i VO2 max a snižujete hladinu kortizolu. Konzumací tuků podpoříte tukový…

Miloš Škorpil, 9. 7. 2015, 2 komentáře

MuleBar – ryze přírodní sportovní výživa

MuleBar – ryze přírodní sportovní výživa

Když jsem zhruba před rokem začal s hledáním sportovní výživy vhodné pro náš e-shop, narazil jsem krom jiných i na společnost MuleBar. Zaujala mě mimo jiné svou (tak trochu úsměvnou) historií a navíc…

Petr Slezák, 18. 5. 2015

Udělejte si energetické tyčinky sami!

Udělejte si energetické tyčinky sami!

Přečetli jste si někdy složení na obalu energetických tyčinek, které jste dostali ve startovním balíčku na závodech? Kolik cizích slov, kterým jste vůbec, ale vůbec nerozuměli, tam bylo? Vsadím se,…

Dana Škorpilová, 24. 2. 2015

Jídla bohatá na sacharidy podle tělesných typů

Jídla bohatá na sacharidy podle tělesných typů

Závěrečný článek seriálu Harmonický trénink. Asi vám neřeknu nic nového, když řeknu, že potraviny s vysokým obsahem sacharidů vám dodají dlouhodobě využitelnou energii. Určitě jste již slyšeli, že se…

Miloš Škorpil, 20. 2. 2015

Kapha dieta. Kapha dietě se velmi podobá makrobiotika a výživa založená na konzumaci syrových potravin

Kapha dieta. Kapha dietě se velmi podobá makrobiotika a výživa založená na konzumaci syrových potravin

Kapha dieta obsahuje málo tuků, žádné cukry či sladidla a je bohatá na sacharidy. To pomáhá Kapha typům bránit se proti alergiím a zácpám, zejména na jaře, které je Kapha ročním obdobím. Kapha dietě…

Miloš Škorpil, 19. 2. 2015

Současná paleo dieta

Současná paleo dieta

Aby bylo hned na začátku jasno: žádná dieta mi nesmí do domu, a nějaká neandrtálská, ta už vůbec ne! Na druhou stranu, proč si nepřečíst, proč se neseznámit s tím, čím se podle dnešního člověka…

Miloš Škorpil, 7. 2. 2015, 4 komentáře

Kokosový olej – je to opravdu takový zázrak?

Kokosový olej – je to opravdu takový zázrak?

V minulém článku, ve kterém jsem se zabývala vhodnými a nepříliš vhodnými tuky pro vaši kuchyni a potažmo bříško, jsem zmínila jeden, o kterém jsem prohlásila, že si ho nechám na samostatné povídání,…

Dana Škorpilová, 7. 2. 2015, 7 komentářů

Není tuk jako tuk

Není tuk jako tuk

Na Běžecké škole jsme už o významu tuků ve výživě přinesli několik článků, poslední tento týden. Ovšem není tuk jako tuk! Jsou nasycené tuky horší než nenasycené? Způsobuje hodně tuku ve stravě…

Dana Škorpilová, 31. 1. 2015, 1 komentář

Tuky jsou zdravé a veskrze prospěšné, a to v mnoha ohledech. Jakých? Tak to musíte číst dál

Tuky jsou zdravé a veskrze prospěšné, a to v mnoha ohledech. Jakých? Tak to musíte číst dál

V osmdesátých letech minulého století začala západní společnost dělat z tuků takového strašáka, že i dnes, kdy se začíná nade vší pochybnost prokazovat, jaký to byl omyl, se ještě mnoho lidí tuku…

Miloš Škorpil, 28. 1. 2015, 6 komentářů

Protein znamená první, vrcholně důležitý, proto jsou bílkoviny tak důležitou složkou výživy běžce a běžkyně

Protein znamená první, vrcholně důležitý, proto jsou bílkoviny tak důležitou složkou výživy běžce a běžkyně

Slovo protein (česky bílkovina) je odvozeno od řeckého slova proteios, což znamená první nebo vrcholně důležitý. To je velmi výstižné, neboť stanovení rovnováhy makrosložek výživy (bílkoviny, tuky,…

Miloš Škorpil, 27. 1. 2015

Paleo, primal – co byste měli vědět a kde najdete informace

Paleo, primal – co byste měli vědět a kde najdete informace

Po uveřejnění mých dvou posledních článků o (ne)snídání a řízeném hladovění si řada z vás vyzkoušela recepty na snídaně, které články provázely. Přicházejí mi nadšené komentáře a zprávy, jak vám…

Dana Škorpilová, 23. 1. 2015, 4 komentáře

Sportovní výživa. Výživa při sportu

Sportovní výživa. Výživa při sportu

Sportovní výživa – už název sám o sobě leccos napovídá, a sice, že to není výživa pro život, ale toliko pro sport – při sportování!

Miloš Škorpil, 22. 1. 2015, 2 komentáře

Přemíra cukru v přijímané stravě, možný důvod předčasných úmrtí mladých sportovců

Přemíra cukru v přijímané stravě, možný důvod předčasných úmrtí mladých sportovců

Bacha na cukr, ať vás nezabije! Sto let a možná dokonce i trochu déle nás výživoví specialisté, ruku v ruce s potravinářským průmyslem, strašili tukem a cholesterolem (hlavně žádná vajíčka) coby…

Miloš Škorpil, 21. 1. 2015

Jak je to tedy s tím hladem, aneb Intermittent Fasting

Jak je to tedy s tím hladem, aneb Intermittent Fasting

Diskuse, které se rozběhly na sociálních sítích po uveřejnění článku Tak jak je to vůbec s tou snídaní – je anebo není tím nejdůležitějším jídlem dne? o tom, jestli a co bychom měli (a neměli)…

Dana Škorpilová, 16. 1. 2015, 9 komentářů

Tak jak je to vůbec s tou snídaní – je anebo není tím nejdůležitějším jídlem dne?

Tak jak je to vůbec s tou snídaní – je anebo není tím nejdůležitějším jídlem dne?

Asi žádné denní jídlo není v hubnoucích skupinách a mezi výživovými poradci tolik diskutované, jako snídaně. Schválně – snídáte nebo nesnídáte? A myslíte si, že snídat se MUSÍ, protože kdo…

Dana Škorpilová, 9. 1. 2015, 4 komentáře

Pitta dieta. Co jíst den před běžeckým závodem

Pitta dieta. Co jíst den před běžeckým závodem

Mnozí vytrvalci jedí při závodech velké množství banánů, aby doplnili draslík, který je nutný pro vyvážené hospodaření s tekutinami. Vypadá to logicky, protože v banánech je ho hodně. Přesto však…

Miloš Škorpil, 28. 12. 2014

Váta dieta. Oběd den před sportovním výkonem

Váta dieta. Oběd den před sportovním výkonem

Váta dieta obsahuje jídla, která dokáží nejlépe vzdorovat vlivu suchého a studeného zimního větru. Lidé s tímto tělesným typem zjistí, že jim následující dieta nejlépe vyhovuje a pomáhá jim udržet…

Miloš Škorpil, 27. 12. 2014, 1 komentář

Jak regenerace pomocí stravy ovlivňuje vaší běžeckou výkonnost

Jak regenerace pomocí stravy ovlivňuje vaší běžeckou výkonnost

Ve svalech, jejichž glykogenové zásoby se během zátěže vyčerpaly, je třeba obsah glykogenu obnovit. Doplnění pohotovostních zásob glykogenu ve svalech je přednější než doplnění jaterního (zásobního)…

Miloš Škorpil, 24. 8. 2014, 6 komentářů

Hyponatremie – snížená hladina sodíku vinou rozsáhlé konzumace vody

Hyponatremie – snížená hladina sodíku vinou rozsáhlé konzumace vody

Dehydratace snižuje výkonnost, jelikož díky nedostatku tekutin je krev velice hustá, efektivita srdečního svalu se snižuje, zvyšují se naopak srdeční tepy a tělesná teplota. Lehká dehydratace…

Miloš Škorpil, 18. 8. 2014

Jak dostatek či nedostatek konkrétních minerálů ovlivňuje běžecký výkon

Jak dostatek či nedostatek konkrétních minerálů ovlivňuje běžecký výkon

Pokud se dobře stravujete a efektivně trénujete, měla by tato strategie určitě přinést výsledky, pokud ovšem nepřehlížíte význam řady minerálních látek, které pomáhají regenerovat svaly a zásobovat…

Miloš Škorpil, 27. 7. 2014

Výživa běžce a běžkyně. Bílkoviny, jejich vliv na výkon běžce

Výživa běžce a běžkyně. Bílkoviny, jejich vliv na výkon běžce

Zatěžování svalových vláken při běhu, jejich následná regenerace a růst předpokládají odpovídající příjem stavebních bílkovin a energetických sacharidů. Bílkoviny by měly obsahovat co nejširší…

Miloš Škorpil, 13. 7. 2014, 4 komentáře

Chlorella. Chcete být mladí, krásní, vitální, nic jednoduššího, chlorela vám k tomu pomůže

Chlorella. Chcete být mladí, krásní, vitální, nic jednoduššího, chlorela vám k tomu pomůže

Její název je odvozen od řeckého slova "chloros" = zelený a latinské přípony "ella" = malá. Chlorella – sladkovodní jednobuněčná řasa je známá od roku 1890, kdy ji objevil…

Rostislav Vintr, 29. 6. 2014

Veganství a běhání, druhé volné pokračování možná i nekonečného psaní o zdravém běhání

Veganství a běhání, druhé volné pokračování možná i nekonečného psaní o zdravém běhání

S článkem jsem vyčkával, až jak dopadne Sportisimo půlmaraton Praha 2014. Dopadl výborně. Uvážlivé tempo mě doneslo do cíle v čase 1:23:53. A teď vyvstává jedna z opakujících se otázek, co dostávám.…

Štěpán Boháček, 10. 4. 2014, 22 komentářů

Go, vegan, go! Veganství a běhání

Go, vegan, go! Veganství a běhání

Pro někoho jasně srozumitelná slova, životní styl například, návrat ke kořenům a přesto nadčasovost. Pro někoho jen boom dnešní doby, místo ve společnosti, zařazení a pocit sounáležitosti. Má-li se…

Štěpán Boháček, 27. 3. 2014, 3 komentáře

Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu

Co říkají na článek – Proč vás méně sacharidů a více správných mastných kyselin učiní rychlejšími a vytrvalejšími odborníci na výživu

Článek o nastartování metabolismu tuků vzbudil vaši nebývalou pozornost. Proto jsme se zeptali renomovaných odborníků na výživu, co na to říkají oni. Jejich odpovědi, respektive názory, si můžete…

bezeckaskola. cz, 19. 2. 2014, 9 komentářů

Pozor, jez! Na co vždycky dostaneš hladovou vydru

Pozor, jez! Na co vždycky dostaneš hladovou vydru

Otázka běžecké výživy: podceňujeme ji, přeceňujeme? A co takhle být normální.

Michal "Vydra" Vítů, 24. 1. 2014, 1 komentář

Spirulína – modrozelená spirála

Spirulína – modrozelená spirála

Spirulina je modrozelená řasa známá svojí náročností na čistotu prostředí, ve kterém žije. Patří mezi spirálovité mikrořasy, kterým se dobře daří v alkalických vodách.

Rostislav Vintr, 17. 12. 2013

Jak sestavit potréninkový pokrm pro dietáře, hobíky a závoďáky

Jak sestavit potréninkový pokrm pro dietáře, hobíky a závoďáky

Má nastartovat regenerační pochody, doplnit vyčerpané energetické zdroje a umožnit rychlý návrat organismu na "obvyklou fyziologickou úroveň". Nezdá se to, ale první jídlo po tréninku je…

Rungo cz, 11. 12. 2013

Zdravý „fast food" je zelený

Zdravý „fast food" je zelený

Tím, jak se my, lidé, stáváme stále pohodlnějšími a uspěchanějšími, hledáme také pohodlnější a rychlejší přípravu kvalitních pokrmů. Toho využívají tzv. fast foodové (fast = rychlý, food = jídlo)…

Rostislav Vintr, 11. 12. 2013, 1 komentář

Maca – zázračná „ředkvička“

Maca – zázračná „ředkvička“

Maca je celoroční rostlina z čeledi brukvovitých, z níž se konzumují světlé hlízy podobné ředkvičce či pastináku. Kořen má nasládlou chuť a jeho výživná hodnota spočívá ve vysokém obsahu kvalitních…

Rostislav Vintr, 26. 11. 2013

O Červené Karkulce (Řepě)

O Červené Karkulce (Řepě)

Ne, nebude to o Karkulce z pohádky, ale pokušení zaměnit zaběhlá slovní spojení bylo příliš velké, aby se mu dalo odolat. Řeč bude o jiné hrdince – Červené Řepě.

Rostislav Vintr, 19. 11. 2013

Poslední jídlo před tréninkem: co, kdy a proč jíst

Poslední jídlo před tréninkem: co, kdy a proč jíst

Důležitý je pro běžce celodenní jídelníček, poslední jídlo před tréninkem však ovlivňuje výkon tak významně, že mu musíme věnovat samostatný článek. Přečtěte si, co by v něm mělo a nemělo scházet,…

Rungo cz, 12. 11. 2013, 4 komentáře

Vitamíny a minerály v životě běžce a člověka vůbec

Vitamíny a minerály v životě běžce a člověka vůbec

Víte, co byste měli jíst, abyste si udrželi nebo zlepšili své zdraví? Když jsem se očima probíral knihovnou, nechávaje je vybrat něco, co by je samotné „trklo“, padl mi zrak na knížku…

Miloš Škorpil, 3. 11. 2013, 3 komentáře

Prázdninová zamýšlení – okurková a antilopí dieta

Prázdninová zamýšlení – okurková a antilopí dieta

Prázdniny sice začínají až za 14 dní, ale běžec, byť žije převážně přítomným okamžikem, také myslí dopředu. A tak na Běžecké škole budeme od nynějška až do konce prázdnin přinášet Prázdninová…

Miloš Škorpil, 18. 6. 2012, 3 komentáře

Pochutnat si na jídle není hřích

Pochutnat si na jídle není hřích

Pochutnat si na dobrém jídle či pití jen pro jeho chuť a proto, že nám poskytuje až smyslnou rozkoš, pomilovat se s partnerem, aniž by produktem našeho milování bylo zplození nového života, užít si…

Miloš Škorpil, 30. 8. 2011, 2 komentáře

PITNÝ REŽIM – Lidský organismus tvoří zhruba ze dvou třetin voda

PITNÝ REŽIM – Lidský organismus tvoří zhruba ze dvou třetin voda

Pít, či nepít? Co, kdy a v jakém množství? Pitný režim je u sportovců v letních měsících žhavé téma. Lidský organismus tvoří zhruba ze dvou třetin voda. K pití je tak jasně nejvhodnější tekutinou.…

František Prachař, 29. 7. 2011, 7 komentářů

Revoluce ve stravování – přidejte si tuky a bílkoviny, omezte sacharidy

Revoluce ve stravování – přidejte si tuky a bílkoviny, omezte sacharidy

Nové pohledy na sportovní výživu by se daly přirovnat k novým pohledům na to, v čem běhat. Do nedávna (ale na BSMŠ jsme článek o významu bílkovin přinesli už loni) byla úloha bílkovin a tuků ve…

Miloš Škorpil, 27. 6. 2011, 5 komentářů

Výživa maratonce (platí i pro půlmaraton)

Výživa maratonce (platí i pro půlmaraton)

Zapamatujte si tři zlatá pravidla: 1.Před vlastním závodem a během závodu nezkoušejte nic nového! 2. V posledním týdnu před maratonem jezte to, na co jste zvyklí, co jste jedli v celém přípravném…

Miloš Škorpil, 25. 4. 2011, 10 komentářů

Běžec-divák

Běžec-divák

Myšlenky na ultramaraton a dlouhé běhání jsou už součástí každého mého dne. Aby ne, vždyť taky běhám skoro denně (i díky bootcampu) a jen výjimečně zařadím regenerační den. A především, konečně mohu…

Martin Ševčík, 15. 2. 2011, 5 komentářů

Pitný režim díl 4. – Sportovní (iontové) nápoje

Pitný režim díl 4. – Sportovní (iontové) nápoje

Předchozí tři díly byly obecně o pitném režimu, protože pít musíme stále a to bez ohledu na to, zda se zrovna někde ploužíme, nebo zda sedíme za kancelářským stolem. Tento poslední díl je věnován…

Miloš Škorpil, 28. 6. 2010, 4 komentáře

Pitný režim – díl 3. – Je lepší pít ledové nebo teplé nápoje?

Pitný režim – díl 3. – Je lepší pít ledové nebo teplé nápoje?

Pokud pijeme na žízeň, tak rozhodně vlažné nebo teplé. Studený nápoj nejsou naše buňky schopné vstřebat a tak si je musí organizmus nejdříve ohřát – to nás stojí nějakou energii. Sliznice v…

Miloš Škorpil, 27. 6. 2010, 3 komentáře

Pitný režim – díl 2. – Co pít a kolik?

Pitný režim – díl 2. – Co pít a kolik?

Nejpřirozenějším prostředkem k zahnání žízně je voda. Nejjednodušší prevencí proti žízni je pak pravidelně pít. Přiměřené množství, které by měl dospělý člověk během dne vypít, je 6 – 8 sklenic…

Miloš Škorpil, 26. 6. 2010, 11 komentářů

Pitný režim –  díl 1. – Kolik bychom toho měli za den vypít

Pitný režim – díl 1. – Kolik bychom toho měli za den vypít

Oplodněné vajíčko, z něhož se časem zrodí takový člověk, jako jste vy nebo já, je tvořeno z 96 % vodou. Právě narozené dítě je z 80 % voda. S tím, jak dospíváme do dospělosti, obsah vody v našem těle…

Miloš Škorpil, 25. 6. 2010, 6 komentářů

Co jíst před závodem, kdy, jak, co pít a jíst při závodě

Co jíst před závodem, kdy, jak, co pít a jíst při závodě

Běží-li se závod dopoledne, dejte si lehčí snídani a to tak, abyste jí dojedli nejpozději 2,5 hodiny před startem. Startuje-li závod v poledne či dokonce vpodvečer, tak dbejte na to, abyste též…

Miloš Škorpil, 24. 6. 2010

Vánoční obžerství

Vánoční obžerství

(pro mnohé aktuální, pro jiné teprve bude – jen Ti silní a hodně nemocní půjdou do mínusu:o)

Petr Matoušek, 24. 12. 2009

Datle – energetická, minerálová  a vitamínová bomba na běžecké toulky

Datle – energetická, minerálová a vitamínová bomba na běžecké toulky

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie,…

Miloš Škorpil, 11. 12. 2009, 1 komentář

Běžecká strava – to je pestrost vůní, barev, chutí, úprav …

Běžecká strava – to je pestrost vůní, barev, chutí, úprav …

Začali jste běhat? No výborně! Jak znám své vlčáky a ovečky, tak teď začnete přemýšlet, co byste ještě měli změnit a určitě první, co vás napadne, bude jídlo. Rozmlouvat vám to nebudu. Těch, kteří…

Miloš Škorpil, 26. 11. 2009

Jste tlustí, zdražíme tučné jídlo, řekla vláda Dánům

Jste tlustí, zdražíme tučné jídlo, řekla vláda Dánům

Dánská vláda chce od příštího roku speciálně zdanit tučné jídlo. A není sama – podobné daně z „nezdravých“ potravin chystají Finové. Američané zase plánují zvýšit daň na sladké limonády. Naši…

Miloš Škorpil, 6. 11. 2009, 7 komentářů

S jídlem roste chuť

S jídlem roste chuť

Dnešní zamyšlení bude o tom co nás všechny velmi zajímá, o tom co si nedokážeme odpustit. O tom, co nám pomáhá přežít, o tom na co se každý těšíme, o tom co nás dokáže povznést, ale také pěkně…

Miloš Škorpil, 11. 10. 2009

11 důvodů trávicích potíží při běhu

11 důvodů trávicích potíží při běhu

Trávicí obtíže běžců – co je vyvolává a čím jsou ovlivněny

Miloš Škorpil, 24. 9. 2009, 9 komentářů

Co je to kost, jak se tvoří a jak jí náš životní styl moří?

Co je to kost, jak se tvoří a jak jí náš životní styl moří?

Tento článek je pokračováním článku Vápník – proč nám chybí a co to s námi dělá. Kost je speciální druh vazivové tkáně. Je tvořena zejména z vápníku a fosforu. Kromě těchto dvou hlavních prvků…

Miloš Škorpil, 26. 8. 2009, 7 komentářů

Vápník – proč nám chybí a co to s námi dělá

Vápník – proč nám chybí a co to s námi dělá

Mezi lidmi obecně převládá jeden mýtus – řídnou-li ti kosti, je to proto, že máš málo vápníku. Kdyby to bylo takto jednoduché, bylo by snadné se tohoto neduhu zbavit, stačilo by si zakoupit v…

Miloš Škorpil, 18. 8. 2009, 6 komentářů

Kde slunce spálí, Maratonec válí – vitamín D

Kde slunce spálí, Maratonec válí – vitamín D

O tom, že slunce je zdrojem života na zemi, nikdo nepochybuje. Ostatně ve chvíli vzniku byla země mrtvou planetou. Teprve slunce na ní probudilo život. Jak? Prostě zářilo a zářilo. Zářilo milióny let…

Miloš Škorpil, 11. 8. 2009, 2 komentáře

Hořčík – proč je pro běžce, běžkyně, a ne jen pro ně, tak důležitý

Hořčík – proč je pro běžce, běžkyně, a ne jen pro ně, tak důležitý

Znáte to, běžíte, běžíte a užíváte si každý krok, srdce vám plesá nad tou nádherou, chce se vám jásat a z ničeho nic zařvete, ale bolestí. Růžová se mění v černou a vy máte najednou pocit, že vás…

Miloš Škorpil, 22. 4. 2009, 8 komentářů

Zavařte si dostatečné množství konzerv

Zavařte si dostatečné množství konzerv

Každému i nesportujícímu člověku je jasné, že pokud podrobíme naše tělo nějakému výdeji energie, musíme ho na tuto situaci nejdříve připravit, musíme ho energií předzásobit. Řeknete si asi: „Ano, to…

Miloš Škorpil, 15. 4. 2009

Zapomeňte na hubnutí, žijte, abyste zvýšili svou vitalitu a chuť do života

Zapomeňte na hubnutí, žijte, abyste zvýšili svou vitalitu a chuť do života

Otevřu-li nyní kterýkoliv časopis zabývající se zdravím, zdravým životním stylem, wellness, či čtení pro ženy, získávám dojem, že náš život žijeme jen proto, abychom hubli. A já hlupák pořád myslel,…

Miloš Škorpil, 7. 3. 2009

Jsou bio a plnohodnotné potraviny drahé?

Vše je relativní říkáme, když chceme s někým polemizovat o věcech, které se nám zdají jasné, ale druhá strana ještě není schopna naše argumenty, byť by byly sebeprůkaznější, přijmout. Dnes se chci…

Miloš Škorpil, 7. 3. 2009

Ujíme a usedíme se k smrti

Ujíme a usedíme se k smrti

Dneska, tak jako ostatně vždycky, jsem cestou autem poslouchal Radiožurnál a zaujala mě tam informace o tom, že jedním z největších nebezpečí dneška je v zemích s vysokou životní úrovní cukrovka. Asi…

Miloš Škorpil, 7. 3. 2009

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

kde se diskutuje

  • Přirozený běžecký styl. Bříško, pata, celá noha, odvalení, zakopnutí, let : Dobrý den, asi to sem moc nepatří, ale chtěla bych Vás poprosit o radu. Od mala nerada běhám…»
  • Deset tipů, jak si v zimě zadělat na top běžeckou formu na jaře a v létě : Jake byste mi prosim doporucili termopradlo na behani a podle ceho vybirat? Moc se mi libi toto…»
  • Doktoři mi řekli, že s velkým sportováním včetně běhu se mám rozloučit : Martine držím palce začínáš dobře jen tak dál !!! »
  • Poleťte si zaběhat na Madeiru! : Již letííííííííííííííííííííííííím »
  • Nikdy není pozdě začít běhat, stačí jen nazout staré kecky a vyběhnout : Napřed jsem si říkal proč se Neumann jmenuje Barbara. Když Paula je v Čechách Radcliffová .... …»

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků